Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ



ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ
 ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Υγείας δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους εργαζόμενους στο κλάδο, στο χώρο της Υγείας, αλλά σε όλους τους εργαζόμενους, στις φτωχές λαϊκές οικογένειες. Ιδιαίτερα οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που βιώνουν «την γύμνια» του συστήματος Υγείας πιο βαθιά.
Οι ελλείψεις τόσο σε νοσηλευτικό, σε ιατρικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές είναι τεράστιες. Οι τομείς της καθαριότητας-φύλαξης έχουν δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιώτες. Εστίαση και τεχνική υπηρεσία επίσης έχουν δοθεί εν μέρει σε συνεργεία. Τα κενά των γιατρών καλύπτονται, όχι όλα, από επικουρικούς και γιατρούς με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.  
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο ΠΕΔΥ αφού από τον Μάρτη του 2014 όπου και μετατράπηκε το ΙΚΑ σε ΠΕΔΥ συνεχίζει να λειτουργεί με πολλές ελλείψεις, περισσότερες από πριν.  Και στις 2 περιπτώσεις τα μεγάλα κενά σε διοικητικό προσωπικό όπως και όλες οι άλλες υπηρεσίες, πλην των γιατρών, καλύπτονται από «πρακτικάριους» του ΟΑΕΔ και Voucher ανασφάλιστους.
Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται αν σκεφτεί κανείς ότι τα 4 κέντρα Υγείας που υπάρχουν στο νησί (Καλλονή, Πολιχνίτο, Πλωμάρι, Άντισσα) αντιμετωπίζουν και αυτά σοβαρά προβλήματα ελλείψεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, φορτώνοντας αρκετές φορές τα ήδη επιβαρυμένα Νοσοκομείο και ΠΕΔΥ.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι, οι φτωχές λαϊκές οικογένειες που βιώνουν την ανεργία και την εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία που είναι τα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων, δεν έχουν πρόσβαση στο βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα τους σε παροχές Υγείας οι οποίες πρέπει να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το μεγάλο αριθμό ανέργων που υπάρχει και στο νησί μας, και το μεγάλο ποσοστό εκείνων οι οποίοι αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι, καταλαβαίνουμε ότι ένας τεράστιος όγκος εργαζομένων δεν μπορεί να καλύψει τις όποιες ανάγκες του σε νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού για να γίνει αυτό απαιτούνται τουλάχιστον 50 ένσημα το χρόνο.

Καλούμε τους ανέργους και τους ανασφάλιστους να φέρουν τα βιβλιάρια τους την Τρίτη 7 Απρίλη στις 10 το πρωί στον ΕΟΠΥΥ στην παράσταση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου με στόχο να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να διεκδικήσουμε:
·         Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.            
·        Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·        Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών, οι εισφορές για το κλάδο υγείας. Κανείς ανασφάλιστος, άνεργος και τα μέλη της οικογένειας του χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου